Loading…

Diataxis Ltd

Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
innovation

Ενεργειακη Αποδοση

Με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων θεσμοθετείται ο ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός στον κτιριακό τομέα με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής των κτιρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Ενεργειακή Κατάταξη Κτιρίων πραγματοποείται με την έκδοση του Π.Ε.Α. (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης). Ο υπολογισμός πραγματοποιείται με τον νέο κανονισμό ΚΕΝΑΚ του 2017-18. Η διαφοροποίηση του νέου από τον παλαιότερο κανονισμό έγκειται στην αυστηρότερη διαφοροποίηση του κτιρίου αναφοράς πράγμα που σημαίνει και αυστηρότερη κατάταξη της ενεργειακής κλάσης του ελεγχόμενου κτιρίου.

Στο ΠΕΑ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα γενικά στοιχεία του κτιρίου, η υπολογιζόμενη ετήσια συνολική κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου αναφοράς και του εξεταζόμενου κτιρίου, η ετήσια κατανάλωση ενέργειας ανά πηγή ενέργειας και τελική χρήση, η πραγματική ετήσια συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας, οι υπολογιζόμενες και πραγματικές ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.

 

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, οι αμοιβές των μηχανικών (και των Ενεργειακών Επιθεωρητών) διαμορφώνονται ελεύθερα (κατόπιν διαπραγμάτευσης) και οι ενδεικτικές τιμές που συχνά αναφέρονται αποτελούν τις «νόμιμες αμοιβές», βάσει των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές και κρατήσεις.